Uitgelicht
Burgerschapsonderwijs hoort bij het basisaanbod van elke school. Rozet Onderwijs licht hieronder uit hoe cultuur-educatieve activiteiten de verschillende Burgerschapsthema’s prikkelen. Hoe kunstzinnige werkvormen de waarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit concreet maken voor leerlingen.
De volgende bouwstenen komen bij burgerschapsonderwijs aan bod: Democratische Waarden (Macht in Inspraak, Vrijheid en gelijkheid), maar ook Diversiteit (Identiteit , Solidariteit) of Duurzaamheid spelen een rol als je een actieve burger bent.
Wil je zelf aan de slag? Netwerk Filmeducatie heeft webinars en lesmateriaal om zelf uit te voeren. Cultuursnack heeft er een over Burgerschap.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met de projectleider anneke.ingwersen@rozet.nl
Educatief project over fast fashion en duurzame mode aan de hand van de productie van een spijkerbroek.
De theatrale luistervoorstelling ‘Wakkerland’ is een modern sprookje over een dromerig en moedig kind dat strijdt voor de natuur.
De natuur als inspiratie. Buiten verzamelen we planten en bladeren. Binnen maken we daar mooiste kunstwerken van.
Hoe zwaar is het gewei van een edelhert? Waar komt dit stuifzand eigenlijk vandaan? Wie zijn Anton en Helene Kröller-Müller? Is deze paddenstoel giftig? Hoe komt die boom midden op de hei terecht? Uw leerlingen kunnen met al hun vragen terecht bij onze natuurgidsen. Die weten namelijk heel veel over De Hoge Veluwe: van de geschiedenis van het Park, tot de planten en dieren die er leven.
Lessenserie over architectuur, met in elke les een maakopdracht. Je gaat op pad naar de binnenstad en bekijkt bijzondere gebouwen.
Maak kennis met de mieren. Door goed samen te werken, bouwen we een gigantisch mierennest.
Tijdens een interactieve rondleiding door de paleistuinen en langs de fonteinen voegt de museumdocent hier context aan met behulp van prenten, voorwerpen en verhalen.
In deze educatieve voorstelling laten Tommie en Sofie zien hoe je afval kunt gescheiden en waarom dit zo belangrijk is. Door middel van muziek, dans en interactie kunnen de kinderen makkelijk aanhaken op dit thema. Daarbij worden lesbrief en opdrachten voor de voorstelling aangeleverd.
Kan kunst wel duurzaam zijn? Lessen voor alle groepen binnen het thema duurzaamheid.
Kinderen van groep 7 en 8 schilderen het landschap van hun eigen woonomgeving. Een project over natuur, erfgoed en creativiteit.
Een voorstelling waarin d.m.v. pop-up, schimmenspel, poppenspel, projectie en meer op een kolderieke, verbeeldende manier aandacht wordt besteed aan klimaatverandering.
Act for Liberty bestaat uit een online game waarin je kunt testen of jij vindt dat jouw vrijheid te veel beperkt wordt. En een visuele verwerkingsopdracht waarin je je eigen protestposter ontwerpt.
In prikkelende filosofische gesprekken gaan we samen beter leren denken.
Een voorstelling over kleur bekennen, naar elkaar luisteren en meningsverschillen en hoe dit alles tot iets moois kan leiden.
De Dansverbinderij zet burgerschap in beweging. In de danslessen van project ‘Move School, Make Society’ gaan de kinderen procesgericht en creatief aan de slag met dans en komen er op subtiele wijze bouwstenen van burgerschap aan bod.
Ontdek de Caribische cultuur met een brassband workshop, begeleid door een ervaren trompettist van Sucura Music Brassband!
Vanuit de slavernijgeschiedenis kijken we naar hoe het vandaag is en hoe we samen vorm en inhoud willen geven aan morgen.
Filmprogramma in samenwerking met Inscience festival. Na de vertoning van de korte film Evert_45 is er een gesprek met een historicus over de Tweede Wereldoorlog.
In deze gastlessen beleef je het Arnhemse slavernijverleden als wegwijzer naar de toekomst. Verdiep en ervaar het met creatief schrijven en dans.
Schoolbreed programma groep 1 t/m groep 8 rondom geloof en levensbeschouwing in Nederland.
Hoe maak je een spannend FOTO Portret van iemand? In deze workshop ga je zelf die portretfoto’s maken.
Ga als pelgrim op reis en leer onderweg over wereldreligies. Welke universele levenslessen neem je mee?
Heerlijk ontdekkingsprogramma in Romeinse sferen, waarbij eetgewoonten in andere culturen en religies centraal staan.
De Dansverbinderij zet burgerschap in beweging. In de danslessen van project ‘Move School, Make Society’ gaan de kinderen procesgericht en creatief aan de slag met dans en komen er op subtiele wijze bouwstenen van burgerschap aan bod.
In deze interactieve museumles voor in de (onderbouw)klas staat het thema portret centraal. De les wordt gegeven door een museumdocent van Museum Arnhem.
Samen met Stadstheater hebben we geïnventariseerd welke voorstellingen we aanbevelen voor Keti Koti Junior Arnhem. Voorstellingen naar aanleiding van het Arnhemse slavernijverleden of over het rijke culturele leven van de Caribische gebieden en Suriname. Dat is namelijk ook een manier om het gezamenlijke koloniale verleden te herdenken.
Ontdek de Caribische cultuur met een brassband workshop, begeleid door een ervaren trompettist van Sucura Music Brassband!
Een feestelijke dansvoorstelling met livemuziek over vriendschap, samenwerken en grenzen aangeven; met digitale lesbrief en mogelijkheid tot workshops.
Vanuit de slavernijgeschiedenis kijken we naar hoe het vandaag is en hoe we samen vorm en inhoud willen geven aan morgen.
Anansi verhalen zijn verhalen over een slimme sluwe spin die meegereisd zijn in de hoofden van de tot slaafgemaakten.