Willem III: Een Moordfeest 2.0

Rondleiding en muziektheatervoorstelling over identiteitsvorming, onzekerheid en tijdloze spanningen tussen geliefden.

Favoriet
Willem III: Een Moordfeest 2.0

Omschrijving

‘Willem III: een Moordfeest 2.0’ is een vakoverstijgend lesprogramma over identiteitsvorming, onzekerheid en de tijdloze spanningen tussen geliefden. Paleis Het Loo en Tafel van Vijf Muziektheater vertellen een verhaal gebaseerd op de geschiedenis van koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit.

Het lesprogramma start met een rondleiding door het paleis, dé plek die Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Daarna volgt de voorstelling met livemuziek, afgesloten door een gesprek met de cast.

Wisseling van de macht

De rondleiding en voorstelling ontvouwen het verhaal vanaf het Rampjaar 1672. Een tijd waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden letterlijk onder vuur ligt en in heel Europa geloofstwisten tussen katholieken en protestanten voor veel onrust zorgen.

De moord op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt maakt voor prins Willem III (1650-1702) de weg vrij om stadhouder en absoluut machthebber over de Republiek te worden. Voor Willem en zijn kamerheer Karl reden om feest te vieren. Maar waarom zouden zij hier stoppen?

Samen ontwikkelen ze plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht. Door te trouwen met zijn Engelse nichtje prinses Mary wacht Willem een glorieuze toekomst in Engeland. Maar geldt dat ook voor Karl? Ondanks alle successen ontstaan er barsten in de hechte vriendschap.

Een live-muzikant bezingt de liefde met liedjes en soundscapes. Wat is de sleutel tot persoonlijke vrijheid? En welke prijs betaal je daarvoor?

Wat leer je

Identiteit, onzekerheid en spanningen tussen geliefden spelen, net als bij jongeren nu, een grote rol in het leven van Willem en Karl. Tijdens het nagesprek tussen cast en leerlingen staan de vragen uit de voorstelling centraal, met veel ruimte voor inbreng van de leerlingen.

Gegevens

€ 475,-
8 maart t/m 18 april 2024
Mens en maatschappij Vriendschap en gevoelens
Paleis Het Loo
Groep 8
Theater Erfgoed
Aanvragen
Paleis Het Loo

Paleis Het Loo komt dit schooljaar op koninklijk bezoek. In de klas of live vanuit onze online studio vertellen de museumdocenten alles over het mooiste paleis van Nederland en zijn bijzondere bewoners.

Meer informatie

Media