Regenten en vorsten – Kunstenaar in de klas

HARTenHAVEcultuureducatie nemen de leerlingen mee naar de wereld van de regenten van de 17e eeuw door tulpenvazen te bouwen, portretten in hun bijzondere kledij te schilderen of een rariteitenkabinet aan te leggen.

Favoriet
Regenten en vorsten – Kunstenaar in de klas

Omschrijving

HARTenHAVEcultuureducatie nemen de leerlingen mee naar de 17e eeuw door een van de volgende activiteiten in de klas te doen:

Bouwen van tulpenvazen

In de 17e eeuw was er één bloem die meer gewild was dan alle andere bloemen: de tulp. Tulpen waren zo kostbaar dat mensen hele huizen verkochten om een tulp te kunnen bemachtigen. Samen met de leerlingen onderzoeken Hart en Have welke kleuren tulpen het gewildst waren en de leerlingen zorgen dat alle tulpen in een prachtige tulpenvaas komen te staan. De tulp en de tulpenvaas (hartenhavecultuureducatie.nl)

Portretkunst in de 17de eeuw

De regenten droegen een bijzondere mode. Veel mensen liepen in zwarte kledij en grote, witte, ronde kragen, gemaakt uit het fijnste kant. De leerlingen poseren in zulke kledij voor een foto. Daarna schilderen ze zelf een zelfportret, volledig in de stijl van de 17e eeuwse meesters als Rembrandt, Jan Steen en Carel Fabritius.

Zelfportretten schilderen a la Rembrandt, Jan Steen en Carel Fabritius. Portretkunst in de 17e eeuw – Rozet Kunst en School

Zelf een ‘Rariteitenkabinet’ aanleggen

De reizigers van de 17de eeuw nemen uit de hele wereld bijzondere spullen mee, die de Nederlanders nog nooit gezien hebben: porselein, kokosnoten, struisvogeleieren, mooie schelpen etc. De rijkste Nederlanders verzamelen deze spullen in een zogenoemde ‘rariteitenkabinet’. Wat vinden de leerlingen van de bijzondere verzamelingen? Welk object vinden de leerlingen zelf heel mooi?

Deze lessenreeks kun je zelf doen met dit lesmateriaal Rariteitenkabinet (rozet.nl) of vraag hun om dat op school te doen: Rariteitenkabinet (hartenhavecultuureducatie.nl)

Wil je deze activiteit voor je school inkopen neem dan contact op met jillis.verbeek@rozet.nl

Wil je weten wat ‘Adopteer een tijdvak’ nog meer voor je school kan betekenen, kijk hier.

 

Wat leer je

Gegevens

Mens en maatschappij Mensen en dieren Natuur en seizoenen Feesten en vieringen Boeken en verhalen Beroepen Andere tijden Mode en kleding Cultureel erfgoed Kunst en kunstenaars Taal
Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Speciaal onderwijs
Beeldende kunst Erfgoed Multidisciplinair
Aanvragen
Adopteer een tijdvak

Het project Adopteer een Tijdvak brengt de lokale geschiedenis naar de Arnhemse basisscholen. We belichten de tien tijdvakken via Arnhemse verhalen, plekken en objecten.

Meer informatie