Collectie in de klas

Zelf collectiestukken aanraken en passen? Met dit unieke project kan het! Tijdens de les komt een museumdocent in de klas mét hedendaagse sieraden uit de collectie van Museum Arnhem.

Favoriet
Collectie in de klas

Omschrijving

Door een belangrijke schenking heeft Museum Arnhem een aantal sieraden dubbel in de collectie. De schenker, Jurriaan van den Berg, heeft bij de schenking vermeld dat we deze dubbele sieraden in mogen zetten als studiecollectie. Dit biedt een mooie kans om de collectie te presenteren in de klas.

De interactieve les wordt verzorgd tijdens een lesuur op school en bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte krijgen de kinderen informatie over de achtergronden van de sieradencollectie van Museum Arnhem en gaan ze met hulp van de museumdocent met elkaar in gesprek over sieraden. Duidelijk wordt dat het hedendaagse sieraad weinig meer te maken heeft met het traditionele sieraad van goud en zilver.

Een video van sieradenconservator Anne-Karlijn van Kesteren geeft kinderen een kijkje achter de schermen. Tenslotte is het tijd voor het leukste gedeelte, waarbij kinderen zelf sieraden mogen passen uit de collectie van Museum Arnhem. Deze les is heel goed geschikt als kick-off voor een beeldende praktijkopdracht rond sieraden. Voor leerkrachten is achtergrondinformatie en een presentatie beschikbaar.

 

Wat leer je

Kinderen leren dat een sieraad veel meer is dan de armbanden, ringen en kettingen die ze kennen. Ze zien hoe een hedendaagse vormgever een thema verbeeldt in een sieraad. Ze ontwikkelen daarmee creativiteit en leren om samen in gesprek te gaan, te luisteren en hun mening te verwoorden. Ook leren kinderen wat een museum is en krijgen ze een kijkje achter de schermen.

Gegevens

125.- per les (incl. bijbehorend materiaal). Indien er meerdere lessen op dezelfde dag op een school gepland worden dan geldt er een gereduceerd tarief. Bij een straal van 15 kilometer buiten Arnhem wordt € 0,19 per kilometer in rekening gebracht en een vergoeding voor de reistijd. De berekening wordt per school voorafgaand besproken.
Hele jaar
Mode en kleding Design en vormgeving
Op school
Groep 6 Groep 7 Groep 8 Speciaal onderwijs
Beeldende kunst
Aanvragen
Museum Arnhem

Museum Arnhem is hét museum voor (inter)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Het museum ligt op de hoge stuwwal met een schitterend uitzicht over de Rijn.

Meer informatie

Media