Een schrijver of illustrator gaat n.a.v. een boek in gesprek met de klas over de vraag: hoe kunnen we vandaag de dag omgaan met het slavernijverleden?
Dit kindercollege is vast onderdeel van het programma Keti Koti Junior Arnhem voor basisscholen in Arnhem. De klas gaat in gesprek met een schrijver of illustrator van een boek, dat verbonden is met het Nederlandse slavernijverleden en onderzoekt samen: Hoe kunnen we vandaag de dag omgaan met het slavernijverleden? Welke doorwerking ervaren we? Wat herdenken wij met Keti Koti? Wat vieren we?
Deze activiteit biedt Rozet Onderwijs zowel op school onder schooltijd aan, als ook na schooltijd. Het gesprek wordt begeleidt door een medewerker van Rozet en de voorzitter van het Comite 30 juni/1 juli.
In 2025 komt op 17 en/of 18 juni Zindsi Zevenbergen, schrijver van ‘De reis van Manie Schaafijs’ met kleurrijke illustraties van Hedy Tjin naar Arnhem.
De meeste mensen hebben weleens een schaafijskar op de markt, bij Keti Koti of het Kwaku-festival gezien. Maar wat niet iedereen weet is dat het waarschijnlijk de overgrootvader van Hedy Tjin is geweest, Francisco de Freitas, die het ijs jarengeleden in Suriname introduceerde.Het veelstemmige ‘Manie Schaafijs’ is een ode aan de orale traditie van Suriname. Zevenbergen en Tjin dompelden zich naast de geschiedenis van hun vaderland ook onder in die van Madeira, Brazilië en Trinidad. Van de historische feiten, gecombineerd met de geestige en soms tegenstrijdige overgeleverde verhalen van familieleden, maakt Zevenbergen spannende fictie voor kinderen rond de tien jaar.
Wil je je aanmelden voor het naschoolse aanbod in 2025, klik dan hier.
Het kindercollege voor tijdens schooltijd is al aangevraagd. Maar wil je ook een kindercollege in de klas, Rozet bemiddelt graag direct naar de schrijver. Wellicht heeft ze nog meer tijd.
De afgelopen jaren hielden de volgende schrijvers een Kindercollege Keti Koti Junior Arnhem, kijk hier de films:
2024 Joyce Steenveldt-Licie met de ‘Anansi vertelcultuur’
2023 Arend van Dam met ‘De Reis van Syntax Bosselman’
2022 Henna Goudzand Nahar met ‘Op de rug van Bigi Kayman’
Een kinderboekenschrijver of illustrator gaat n.a.v. een boek in gesprek met de klas over de vraag: hoe kunnen we vandaag de dag omgaan met het slavernijverleden.
Meer informatie