BENNO, een jeugdopera over de wondere wereld van de bodemdieren

Een echte opera op school, over slakken en vertragen en over moeilijke gevoelens die liever verborgen blijven, maar toch een weg naar buiten vinden.

Favoriet
BENNO, een jeugdopera over de wondere wereld van de bodemdieren

Omschrijving

Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd. Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel ruzie. De kinderen staan machteloos aan de zijlijn. Hun machteloosheid is voedingsbodem voor giftige gevoelens. Mona en Taco zijn geen onschuldige personages – ze doen dingen waar ze niet trots op zijn. In BENNO wordt ingezoomd op hun gevoelens. Wat kunnen we als mensen leren van bodemdieren? Van de traagheid van de slak? Van hoe mieren zich organiseren? Van de vijf harten van de pendelworm? Deze dieren staan niet aan de zijlijn: gezamenlijk zorgen ze ervoor dat de grond vruchtbaar blijft. Als hun ouders de bodemdieren in de tuin met gif willen uitroeien, vinden Mona en Taco een gezamenlijk doel. De stilte tussen hen wordt verbroken, de machteloosheid opgelost. Samen trekken ze ten strijde tegen de vernietiging van de wereld onder hun voeten. BENNO krijgt de vorm van een opera. Een zangeres en slagwerker wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Opera kent over het algemeen een grijs publiek en staat bekend als een moeilijk en ingewikkeld genre. Regisseur Annelies van Wieringen, tekstschrijver Lisanne van Aert en componist Anne-Maartje Lemereis hebben de expertise in huis om dit genre toegankelijk te maken voor de jonge doelgroep. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie.

Wat leer je

Bij de voorstelling wordt een uitgebreid educatief project ontwikkeld. Maanlanders beschouwt educatie niet als een los element maar als wezenlijk onderdeel van de kunstbeleving. Ieder kind bieden we de ruimte om individueel zijn ervaringen te ‘doorgronden’. Ook laten we kinderen onderzoeken hoe hun waarneming zich verhoudt ten opzichte van de anderen. We geven leerkrachten daarbij diverse tools om dit proces van reflectie op de juiste manier te begeleiden.  Vanuit het meemaken en betekenis geven volgt dan tot slot het (gezamenlijk) creëren. Kinderen schrijven, maken of spelen hun eigen verhalen. We laten zien welke werkvormen hiervoor ingezet kunnen worden en hoe u dit kunt uitbreiden. Met dit proces van receptief, naar reflectief naar actief biedt Maanlanders een heldere basis die toepasbaar is voor iedere kunstbeleving.

Gegevens

1 voorstelling € 495,- /2 voorstellingen op rij € 740,-
April t/m juni 2024
Mens en maatschappij Mensen en dieren
Op school in speellokaal of gymzaal
Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Speciaal onderwijs
Muziek Theater
Aanvragen
Maanlanders
Meer informatie

Media