Laat je inspireren door de omgeving

Laat je inspireren door de omgeving

Op steenworp afstand van Arnhem ligt Huis Zypendaal. Het is bij velen – helaas – nog onbekend. In dit erfgoedproject krijgen leerlingen de unieke kans om kennis te maken met dit prachtige huis uit de 18e eeuw en het omringende parklandschap. Leerlingen ontdekken van alles over de bewoners van het kasteel en het leven in de pruikentijd. Speciaal voor de onderbouw is er een verhaal geschreven over Otto, het ondeugende zoontje van Baron Brantsen. De bovenbouw richt zich meer op hoe het dagelijks leven verliep in die tijd.

De excursie en het verhaal zijn de inspiratiebron voor het project op school. HART en HAVE geeft gastlessen en leerkrachten krijgen lesideeën aangereikt die ze zelf kunnen uitvoeren. Dit project sluit aan bij het tijdvak ‘Pruiken en revoluties’ en het canonvenster ‘Buitenhuizen’.

 

Hoe kwam dit project tot stand?

De directie en icc’ers van basisschool de Zyp wilden omgevingsonderwijs ontwikkelen voor alle leerjaren. De school heeft daarvoor de samenwerking gezocht met HART en HAVE. In 2019 zijn zij gestart met het erfgoedproject Zypendaal, waarbij in 2020 de natuur in de parken centraal stond, in 2021 de techniek van de watermolens langs de Sonsbeek en voor komend voorjaar staat de buurt en zijn bewoners centraal.

Voor de leerkrachten worden bij elk thema lesideeën aangeleverd, die zij naar eigen voorkeur zelfstandig in de klas kunnen uitvoeren.

Algemene doelen

De leerlingen leren in, van en over hun eigen leefomgeving. Door te maken, te tekenen, te ontdekken en te ervaren krijgen kinderen meer kennis van het onderwerp.

Leerkrachten maken we enthousiast om de eigen omgeving als onderwijsbron te gebruiken en de opgedane ervaringen in te zetten voor verbinding met het reguliere lesprogramma.
Ook met kunstzinnig omgevingsonderwijs aan de slag?

Vraag je consulent naar de mogelijkheden. We denken graag met jullie mee!